טבעי זה לאו דווקא בריא – תלוי מה ומאיפה

חיים רבינוביץ'
2015, גליון 1 אפריל





תגובה למר רבינוביץ'
שאול פירון
17/06/2015

מוזר בעניי שהמגזין בחר לתת מקום למאמרו של מר רבינוביץ'. המאמר שטחי ביותר ועושה שימוש במשפטים רבים המסתיימים ב"לא ידוע" או "אינן ידועות" כדי לתת לקורא תחושה שנושא מסוים הוא המחלוקת ולא ברור. מי שעוקב אחר תנועות המתנגדות לתנועה הסביבתית לא יתקשה להרגיש בכך. לרוב נמצא שמומחים אלו מקורבים בצורה זו לגופים כלכליים גדולים הנפגעים מפעולות של התנועה הירוקה(תעשיות הדלק תעשיות הזרעים וכדומה).

לגופו של עניין מר רבינוביץ' כנראה בכוונה לא מתייחס לעיקר - החקלאות האורגנית היא תחום שמעמיד את שימור הסביבה, בריאות הציבור והגינות המסחר בראש סדר היום. עיקרון הזהירות המונעת קבוע ומובנה בכל מעשי החקלאים האורגניים. האם יעילות היצור בחקלאות האורגנית מיטבית? לא. האם כל התוצרת בריאה יותר מבחינה מרכיבי המזון שבהם? כנראה שגם לא. אבל - “אבל גדול” - כשיטה ובסיס לפעולה בתוצרת האורגנית אין שאריות חומרי הדברה. רמת ההקפדה של החקלאים האורגניים עולה הרבה מעל הדרוש. אם בכלל יש לטעון נגד האורגניים, יש לטעון שעליהם להתיר קצת את הרסן - כן לאפשר דישון מבוקר בדשן כימי, כן לאפשר שתילת ירקות מסוימים בעציצים(עגבניות הסובלות ממחלות שורש) ועוד.

בחקלאות הקונבציונלית שיטת העבודה מתירה שימוש בחומרים מסוכנים לאדם ולסביבה. גם אם נניח שהחקלאים הקונבציונלים מצליחים לרסס במינון הנכון, ובשלב הנכון של הגידול כך שכמות חומר ההדברה שהילדים שלנו אוכלים ברמה המותר, אין כל דרך לבדוק את השפעת החומרים על גופינו לאורך שנים ובוודאי לא את יחסי הגומלין בין חומרים אלו בינם לבין עצמם. יתרה מזאת מי שיבדוק אלו חומרים מוצאים משמוש כל שנה יגלה שחומרים שמותר היום לרסס אסורים לרסס בשנה הבאה. מה קרה? לא ידעתם שחומר זה או אחר מסוכן? ברצוני להדגיש שלידע האנושי מגבלות רבות. מי שיבחון את ההיסטוריה של המדע יראה יגלה רצף ארוך של תקלות. מה-DDT שהיה חומר הדברה פלאי ושימושו הופסק בגלל השפעתו על האדם ועד לחומרי ההדברה החדשים מקבוצת “הנקטונואידים” שהתגלו כהרסניים לעולם החרקים - ההעלמות דבורי הדבש נקשר עם שימוש בקבוצת חומרים זו.

לסיכום ברצוני להדגיש כי בחקלאות האורגנית מספר החומרים המותרים הוא זעום ביותר, וגם אלו שמותרים הם טבעיים ברובם. לרוב ההשפעה הסביבתית של החקלאות האורגנית קטנה בהרבה מזו של החקלאות הקונבציונלית על הסביבה ומגוון בתי הגידול ועושר בעלי החיים גדול יוצר בסביבת השדות האורגניים.

לינק למאמר שעוסק בהבדל בין תות שדה אורגני ותות שדה רגיל שמצא כי תות שדה אורגני מכיל יותר אלמנטים בריאותיים וההאדמה בה גדל התות האורגני עשירה יותר(2010):

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0012346

שאול פירון
אגרונום (הפקולטה לחקלאות)
בוגר במגמת איכות הסביבה (אוניברסיטת תל אביב)


רשות הטבע והגנים החברה להגנת הטבע Israel Nature and Parks Authority Society for the Protection of Nature in Israel